Carbohidrații sunt adesea considerați „inamicul public numărul 1” în dietele de slăbire. Fie că vorbim despre pâine, paste, orez sau cartofi, aceștia au fost puși sub lupă și blamați pentru acumularea kilogramelor în plus. Dar este această reputație pe deplin justificată? Îngrașă, într-adevăr, carbohidrații?
Carbohidrații sunt una dintre cele trei grupe principale de macronutrienți, alături de proteine și grăsimi. Ei reprezintă principala sursă de energie a organismului. Odată consumați, sunt transformați în glucoză și folosiți drept „combustibil” pentru funcționarea creierului, a mușchilor și a altor organe.
Există două tipuri principale de carbohidrați:
Simpli – se găsesc în zahăr, dulciuri, băuturi carbogazoase sau produse de patiserie. Se absorb rapid și determină creșteri bruște ale glicemiei.
Complecși – prezenți în cereale integrale, legume, leguminoase. Aceștia se digeră mai lent, oferind energie constantă și sațietate pe termen lung.
Mitul că „toți carbohidrații îngrașă” provine din mai multe surse:
Consumul excesiv – dacă mâncăm mai multe calorii decât avem nevoie, indiferent dacă vin din carbohidrați, grăsimi sau proteine, ne vom îngrășa.
Produse ultra-procesate – multe alimente bogate în carbohidrați sunt și bogate în zahăr și grăsimi: chipsuri, biscuiți, prăjituri etc. Nu carbohidrații în sine sunt problema, ci forma în care îi consumăm.
Dietele low-carb – popularitatea acestor regimuri (keto, Atkins etc.) a dus la demonizarea carbohidraților, deoarece eliminarea lor duce, într-adevăr, la scădere rapidă în greutate (mai ales din apă și glicogen la început).
Numeroase studii arată că nu carbohidrații sunt cauza directă a îngrășării, ci excesul caloric și calitatea alimentelor. De fapt, o dietă echilibrată, bogată în carbohidrați complecși (cum ar fi ovăzul, leguminoasele și legumele), poate susține pierderea în greutate, oferind energie și prevenind episoadele de foame.
Carbohidrații nu sunt dușmanii siluetei, atâta timp cât sunt consumați în cantități adecvate și în forme sănătoase. Cheia nu este eliminarea lor, ci alegerea corectă și moderația. Mai degrabă decât să îi evităm complet, ar trebui să ne concentrăm pe echilibru și pe calitatea nutrițională a dietei noastre.
Te-ar putea interesa și...
Dacă acest articol ți s-a părut folositor, aruncă o privire și la articolele de mai jos
Vitamine și minerale necesare în activitatea sportivă
Atunci când faci sport se pierd o mulțime de săruri și minerale prin transpirație. De aceea, este important să-ți suplimentezi dieta cu minerale.
Energie
1.6K
Ritual de dimineață pentru o digestie sănătoasă
O digestie sănătoasă este fundamentul unei stări generale de bine, iar rutina de dimineață joacă un rol important în pregătirea organismului.
Energie
1.9K
Ce să mănânci ca să nu te simți balonat vara
Vara este anotimpul soarelui, vacanțelor și plimbărilor în aer liber, dar pentru mulți dintre noi vine și cu o provocare neplăcută: senzația de balonare.
Nutriție
2.5K