Alimente care duc la îmbătrânire prematură
Am auzit de numeroase ori că „suntem ceea ce mâncăm”, însă pielea chiar ne reflectă stilul de viață, alegerile alimentare și starea generală de sănătate. O alimentație compusă din alimente procesate și multe dulciuri va accelera procesul de îmbătrânire odată cu trecerea timpului.
Starea fizică depinde de vârsta cronologică, dar corpul nostru îmbătrânește și din cauza anumitor factori, precum fumatul, expunerea la soare un timp îndelungat, poluarea, anumite diete și alimente ș.a.
Alimente care ne îmbătrânesc prematur
- Mâncărurile picante
Alimentele picante consumate des sau în exces pot îmbătrâni pielea în mod timpuriu. Mâncărurile iuți inflamează vasele sanguine, proces ce poate duce la spargerea acestora și la apariția unor pete roșietice pe ten și corp.
- Băuturile carbogazoase și energizante
Cele două au un conținut bogat de zahăr, unul dintre principalii factori de îmbătrânire a corpului. Îmbătrânirea prematură este declanșată și de apariția cariilor odată cu consumul unei doze mari de zahăr, precum și de balonarea și flatulanța pe care le produc cele două tipuri de băuturi.
- Margarina
Aproape toate tipurile de margarină de pe piață, în special cele solide, au un conținut bogat în grăsimi de tip trans, care măresc colesterolul LDL, cel rău, și-l diminuează pe cel HDL, producând, în acest mod, un proces inflamator în organism. Printre alte afecțiuni, precum bolile de inimă, inflamația internă poate duce și la pierderea fermității și elasticității pielii.
- Mâncărurile congelate gata preparate
Acestea conțin doze mari de sare. Când este depășită cantitatea de sodiu recomandată, organismul cere lichide în cantități mai mari, iar rinichii sunt suprasolicitați. Surplus se transformă în depozite în diferite părți ale corpului (în special în zona feței, picioarelor, mâinilor).
- Alcoolul
Alcoolul consumat des și/sau în exces duce la deshidratare, un factor substanțial de îmbătrânire prematură a pielii.
- Carnea procesată
Conservanții chimici, precum și cantitatea mare de sare din carnea procesată produc un proces inflamator în organism. Acesta suprasolicită organismul și îngreunează procesul de regenerare celulară. De asemenea, consumată în exces, carnea procesată poate duce la afecțiuni grave, precum boli cardiovasculare sau diabet.
- Alimentele prăjite
Procesul de prăjire ajută la formarea de radicali liberi, molecule instabile ce distrug celulele organismului, astfel, îmbătrânind pielea.
- Cofeina
Aceasta are proprietăți diuretice. Consumul mare de cofeină poate duce la deshidratare, care îmbătrânește pielea.
- Carnea la grătar preparată termic excesiv
Coacerea cărnii la temperaturi foarte ridicate provoacă un proces inflamator. Specialiștii recomandă să consumăm moderat carne la grătar sau să așteptăm până când carnea ajunge la o temperatură mai potrivită.
Procesul de îmbătrânire poate fi încetinit printr-o alimentație corectă. Alege alimentele cu un conținut bogat în antioxidanți, vitamina C, vitamina A, vitaminele de tip B, omega - 3, proteine. Nutrienții aceștia stimulează procesul de regenerare a pielii.